Safari en afscheid
Ik ben de safari veilig en goed doorgekomen, en ook niet verdwaald.
Donderdag 20 Oktober 2011 begon onze safari naar de Tsavo parken. Om 7 uur werden we door onze gids opgehaald. Na eerst de tickets opgehaald te hebben, getankt te hebben en een reserveband te hebben
opgehaald begon onze reis.
Onderweg nog wel in flinke file gestaan. De bumping road is er nog wel, maar wel stukke minder. Onderweg nog een stop gemaakt bij een souvenierswinkel. Mooie spullen hadden ze hier. Aan de gids gevraagd
of we hier op de terugweg nog konden stoppen.Wilde niet met alle spullen sjouwen. Dat was geen probleem. Hakuna Matata.
Aangekomen in Tsavo east een gamedrive gedaan. Eerst een dode slang gezien, en daarna volgende als snel de buffel, olifant, gazelle, impala´s enzo.
De olifanten waren erg dichtbij, en ik heb zelfs oog in oog met een olifant gestaan. Kon hem bijna aanraken. Dat niet gedaan. Hij begon met zijn oren te klapperen en van schrik zat ik op mijn stoel.
De gids moest erg lachen
Tot een uur of 1 een gamedrive gemaakt, daarna ingecheckt in onze lodge. Daar stond een heerlijk lunchbuffet voor ons klaar, we hebben heeerlijk gegeten. Daarna een korte sieste gehouden. En om 16 uur begon onze volgende gamedrive
Deze keer opzoek naar de leeuw. Deze wel gevonden maar op een afstandje. Hebben een gamedrive van ongeveer 3 uur gemaakt. Weer veel dieren gezien met als aanvulling een maraboe, pelikaan, en poemba zwijntjes.
Na de gamedrive stond er een heerlijk diner op ons te wachten. Dit keer een 4 gangen diner. We zouden na het eten nog een spelletje spelen maar helaas dat hebben we niet gered. We waren doodop.
Vrijdag 21 Oktober 2011.
Onze wekker ging om 6 uur aangezien de gamedrive om 7 uur begon. Echt genoten van ons uitzicht. We zaten bovenop een berg en keken het dal in. Hier kon je de dieren zien lopen. Heerlijk ontbeten. En om
7.15 uur zaten we in de auto. Op zoek naar leeuwen aangezien het nog vroeg was, we hebben ze gezien, een oook weer olifanten.
Toen richting uitgang gereden en op weg naar Tsavo West. Daar aangekomen viel ons de mooie natuur op. Ook hadden we mooi weer en zagen we de kilomanjaro. Ook hier weer vele dieren gezien, adelaar, verschillende vogels, herten,
dik diks etc. Ook hele mooi springs gezien, krokodillen gezien en in de verte een nijlpaard. Op weg naar de logde de leeuwen van heel dichtbij gezien.
Na de gamedrive ingecheckt in lodge en genoten van een heerlijk lunchbuffet. Daarna korte siesta gehouden bij het zwembad. En om 16 uur weer een gamedrive opzoek naar de neushoorn. 2 uur lang aandachtig wezen zoeken naar
de neushoorn maar helaas niet gevonden. We dachten dat we wat zagen maar dat waren mensen. Beetje zoals dat leeuw verhaal in de ngorogoro.
Na de gamedrive zagen dat ze bij de logde al verse vlees hadden opgehangen voor het luipaard. En na een paar minuten kwam inderdaad de luipaard. Later volgde ook de olifant, de buffel, de hyena, cheeta, om te drinken uit
de waterbron daar. Een heel mooie plaatje. Tijdens het eten kwamen er ook nog 2 stekelvarkens langs. Wat zijn die beesten groot.
We hebben 4 dieren van de big 5 gezien. 6 jaar geleden heb ik ze wel allemaal gespot
Zaterdag 22 oktober 2011. Weer ging de wekker zo vroeg als de afgelopen dagen. Weer genoten van ons uitzicht iets minder als de dag ervoor maar wel erg mooi.
Heerlijk ontbeten was in buffetvorm. Na een korte gamedrive door het park op weg naar huis. Hebben bijna 5 uur over de rit gedaan. Dit vanwege het verkeer.Tussendoor nogwel wat souveniers gekocht.De gids had besloten om een snellere route binnendoor te nemen. Die waren onverharde wegen. Je kon nu goed de armoede zien. We zijn echt door het binnenland gegaan. mensen die leven op een vuilnisbelt, kinderen die dingen zoeken op de vuilnisbelt.
De stank zal ik nooit vergeten. In de namiddag waren we thuis. Gebroken en wel
Zondag 23 oktober 2011. Heerlijk een dagje wezen zonnen bij het Reef hotel. Ben aardig gekleurd. En mijn huisgenoten hebben me dan ook een nieuwe naam gegeven mevrouw Brownie. Vanwege de kleur. Ik zelf vind het meevallen.
En volgende week kunnen jullie dat zelf beoordelen.Heerlijk een dagje niks gedaan en weer wezen opladen. De zon is wel erg hard gegaan en had dan ook een rode kop.
Maandag 24 oktober 2011 Deze dag stond in het teken van afscheid nemen op school. Het was een raar gevoel om voor de laatste keer naar school te gaan. Alle kids hebben liedjes gezongen en mij bedankt
voor alle spullen. De kleine kids hebben heel veel liedjes gezongen. Af en toe toch wel een traantje moeten weg pinken. Van mama Christine heb ik een giraffe familie gekregen. ZO vergeet ik El ROi niet. Ook heeft ze 2 kaarten
geschreven met mooie woorden. Ook teacher Rose (die niet aanwezig was) heeft een mooie kaart beschreven met mooie woorden. Tijd van afscheid nemen was aangekomen. Heb de engelse leesboekjes overhandigd
en de volleybal gegeven. Daar is met stift op geschreven gedoneerd door Suzanne 24 oktober 2011. Alle kids een Lolly gegeven en een dikke kus gegeven. Ook mama Christine gedag gezegd. Mama Christine heeft toegezegd om een brief te schrijven voor mijn ouders en ook een souveniers voor hun te kopen. Even afwachten of dit gebeurd. Aangezien ze best een warhoofd is. Op de weg terug had ik het wel ff moeilijk. Had opeens een natte neus.
Wat zal ik de kinderen missen. Er is wel goed nieuws. Er is waarschijnlijk een stuk land gevonden waar de nieuwe school opgebouwd kan worden. Alleen is hier geld voor nodig. Mijn moeder heeft al een bedrag toegezegd. En ook andere
mensen willen graag wat overmaken. Graag hoor ik wie wat over wil maken.
In de middag wilde ik weer naar het Reef hotel om even bij te kleuren, maar wat bleek er is een grote pin storing. Dus kon ik geen geld opnemen. Bij gebrek hieraan, maar besloten om in de tuin te gaan zitten. Hoop dat de storing snel verholpen wordt. Al weet je dat hier nooit. Want met 200 shilling red ik het niet tot vrijdag. Omgerekend is dat 1,50 euro.
Morgen Vilwakwe school bezoeken en afscheid nemen. Voor alle kids daar neem ik een ballon mee. En smiddags het huisje van Bettie ( Huishoudster) bezoeken. Neem als verrassing de laatste kleurpotloden en het kleurboek mee voor haar kids.
De kids vragen al 2 weken wanneer ik hun huis kom bezoeken. Ze willen er zelfs eerder van school voor komen.
NOg maar een paar dagen hier. Het leek zo lang te duren voordat ik aan deze missie begon. Een keer knipperen met je ogen en het is voorbij. Maar missie zit er nog niet op, Ik wil terug.
Kenia heeft mij geraakt, en een speciaal plekje in mijn hart gekregen.
Wel ben ik me bewust dat ik erg blij ben dat ik deze kans heb gekregen om dit te mogen ervaren en te beleven. Ook ben ik mij bewust geworden dat wij het in Europa stukken beter hebben als de mensen hier.
Een televisie heb ik hier al 5 weken niet gezien, en missen doe ik het ook niet, net zoals de krant. Ook de problemen van geen elektriciteit en geen water zijn hier heel normaal. Mensen zijn hier
behulpzamer, vriendelijker, rustiger en hebben vooral geen vooroordelen over elkaar. OOk al hebben de mensen het niet breed en leven ze in armoedige omstandigheden ze blijven lachen. Mensen waarderen
het leven meer dan de Europanen en hebben dan ook geen stress. Hakuna matata is het motto van de Keniaan.
Zeuren over het eten, geld, ofzo doen de mensen hier niet. Daar kunnen wij Europanen nog een hoop van leren. Mensen werken door tijdens ziekte of als er iemand is overleden. Onze gids van de safari is een week
geleden zijn vrouw verloren.
Ook ik zelfs heb hier een hoop dingen geleerd, zoals op je eigen benen staan, de touwtjes uithanden geven, geen luxe, maar de confrontatie met armoede, werken met de geringe middelen die er zijn.
Maar ook je aanpassen aan de afrikaanse maaltijden, Ugali, Bonen met rijst, Bonen en mais, Kederie noem naar op. Voorlopig hoef ik ook geen bonen soort te zien.
Ik wil iedereen bedanken voor zijn steun, aanmoedigingen, en alle mooie kado's en hulp voor het mooie dagboek, maar ook voor alle spullen die gedoneerd zijn.
Dikke kus,
Ga proberen nog een weblog te plaatsen voordat ik vertrek
Mevrouw Brownie
Mw brownie(suus)
Heel leuk om je verhaal te lezen ik kan merken dat je het onwijs naar je zin hebt het za mij niet verbazen als jij nog een keer terug gaat hoop dat je nog ff geniet van je laaste dagen en hoop dat de pin storing snel over is want 1.50 is niet veel tot vrijdag.
Geniet er nog lekker van..
groetjes Mariska
Nou Suus,
Zo te horen heb je nu het zwaarste deel achter de rug,
dus nu nog even genieten die laatste dagen en smijt die 1,50 er maar tegen aan, wat kan het jou schelen !!!
Hey Suus,
Leuk weer iets te lezen van je. Als ik het zo lees ga je gewoon weer met 2 volle koffers terug. Ik hoop dat je ook foto`s van jou en de kinderen hebt.
Geniet van je laatste dagen (doen wij ook)(grapje).
XXX en tot zaterdagavond
Mam
Hallo,
kan mij wel voorstellen dat het best wel moeilijk was om afscheid te moeten nemen van al die kinderen vooral om dat je niet weet het het men hen verder zal gaan.
Ook doet het mij goed om te lezen dat je hebt geleerd hoe goed we het in Nederland eigenlijk wel hebben ( daar over hebben we ook gesproken toen we 6 jaar geleden terug kwamen).
En die bonen laten we thuis verlopig wel weer even in de kast staan.
Geniet nog even van de laatste dagen en wordt nou niet te bruin anders klopt de foto van je paspoort niet meer.
Paps
Hey Suus, tja meid dan zit het er bijna op!
Je bent je zo te lezen van een hoop dingen bewust geworden, het is hier in Nederland allemaal zo vanzelfsprekend dat alles maar kan, je draait de kraan open en er komt water uit, je doet de licht schakelaar om en hoppa we hebben licht. Misschien zou het voor ons allemaal goed zijn om zo iets te ondernemen om weer bewust te worden van wat we allemaal hebben.
Nou meis die ervaring nemen ze niet meer van je af. Ben benieuwd om al je verhalen "live"te horen.
Nog een vraagje: hoe ga je die hele giraffe familie hier in Nederland invoeren, moeten we Artis informeren???? (grapje!)
Geniet nog van het laatste stukje van je reis!
Liefs Teddy, Christy en Chanook