afrikaansavontuur.reismee.nl

Veiligheid

Dit onderstaand bericht heb ik van doingoood gekregen. Hier is alles rustig. Maar veiligheid is geboden. je moet op je hoede zijn.

Het was ons al opgevallen dat de autos bij de supermarkt gecheckt worden met een spiegel. Hiermee kijken ze onder de auto. Ook de kofferbak wordt gecontroleerd. Ook is er te merken dat er meer security en politie op de been is.

Hier is alles goed, en dat wilde ik toch even mededelen aangezien er al vele berichten door de media naar buiten zijn gebracht.

Groetjes

Suzanne

Hallo vrijwilligers,
Even een bericht vanuit Nederland. Ik hoop dat alles goed met jullie gaat en dat je met veel plezier op je project werkt en een leuke tijd hebt in Kenia.
Zoals jullie wellicht hebben meegekregen hebben er in de afgelopen 2 dagen granaatinslagen plaatsgevonden in Nairobi. Ik stuur jullie deze mail omdat jullie veiligheid voor ons hoogste prioriteit heeft. Peter en ik hebben hier nauw contact over en hij houdt in de gaten als er zaken veranderen in Mombasa. Mombasa is over het algemeen een veel gemoedelijkere stad dan Nairobi.Toch willen wij jullie een aantal extra aandachtspunten meegeven omdat je je veiligheid voor het grootste deel zelf in de hand hebt. Onderstaand een stukje dat op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken staat over het reisadvies in Kenia:

De Keniaanse autoriteiten houden de Somalische terroristische organisatie Al-Shabaab verantwoordelijk voor de moord en enkele ontvoeringen van vijf Europeanen vanafKeniaans grondgebied (zie rubriek ‘Onveilige gebieden'). Op 16 oktober 2011 zijn Keniaanse militairen Zuid-Somalië binnengetrokken voor een offensief tegen Al-Shabaab. Al-Shabaab heeft hierop vergeldingsacties in Kenia aangekondigd.

Het risico voor terroristische aanslagen in Kenia wordt hiermee verder verhoogd. Plaatsen waar relatief veel buitenlanders bijeenkomen, zoals de grotere winkelcentra ennachtelijke uitgaansgelegenheden in de grotere steden (zoals Nairobi en Mombasa) en andere toeristenoorden, zijn hierbij een potentieel doelwit.

In de vroege morgen van 24 oktober 2011 heeft er in een bar/nightclub in het centrum van Nairobi een granaataanslag plaatsgevonden, waarbij 14 personen gewond zijn geraakt.De aanslag is nog niet opgeëist.

Geadviseerd wordt eerdergenoemde locaties zoveel mogelijk te mijden, zeker als het drukke, (half)open locaties betreft, of dicht bij de openbare weg gesitueerde gelegenhedenen gelegenheden zonder of met gebrekkige beveiliging.
Alle niet-essentiële reizen binnen een afstand van ongeveer 150 km van de Somalische grens, inclusief de provincie Lamu, worden ontraden(zie rubriek ‘Onveilige gebieden').
Op de Indische oceaan voor de kust van Kenia zijn piraten actief. Het risico om gekaapt te worden is zeer hoog, zowel voor commerciële vaart als voor particuliere (zeil)jachten.

Algemeen
Het wordt afgeraden in het donker te voet over straat te gaan. Indien men overdag over straat gaat wordt aangeraden zo min mogelijk waardevolle spullen mee te nemen en bijvoorkeur geen tas, sieraden etc.

Meer informatie kun je vinden ophttp://www.minbuza.nl/reizen-en-landen/reisadviezen/k/kenia.html
Mocht je vragen hebben dan kun je Peter benaderen of mij mailen. Peter is het beste op de hoogte van de lokale situatie. Zoals je kan lezen in bovenstaand advies, staat er veel in dat wij al standaard hebben opgenomen in onze huisregels: - Niet naar nachtclubs/ bars discotheken gaan - Niet in het donker over straat gaan - Geen of weinig waardevolle spullen meenemen over straat
Voor deze periode geldt ook dat wij je vragen om niet naar Malindi en Lamu te gaan. Het is het beste om in Mombasa te blijven. Voor wat betreft safari's kun je met Peter overleggen maar dat lijkt vooralsnog geen probleem.
Ik wil jullie allen nogmaals op het hart drukken om de veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Niet alleen vanwege de recente gebeurtenissen in Nairobi, want dit geldt altijd. Ik weet dat er vrijwilligers (geweest) zijn die soepel omgingen met onze regels. Ik hoop dat jullie begrijpen dat we deze niet hebben om vrijwilligers te beperken in hun doen en laten maar juist vanwege de eigen veiligheid. Word dus niet overmoedig of te goed van vertrouwen richting nieuwe contacten die je opdoet. Zorg dat Peter altijd weet waar je bent als je een trip gaat maken en check bij Peter of wat je wilt gaan doen een goed idee is als het afwijkt van je standaard bezigheden.
Ik vertrouw erop jullie hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en hoor het graag als er vragen zijn. Heel veel plezier nog in Kenia en hartelijk bedankt voor jullie waardevolle bijdragen in de projecten!

Mariska

Hey suus doe aub heel voorzichtig.

Hallo Suzanne,

Wees voorzichtig en een hele goede reis terug.

Liefs van je oom en tante uit Gees

Laura

Hai Suus,
Leuk je verhalen te lezen..helaas is je vakantie alweer bijna voorbij! Hele goede reis terug en succes met afscheid nemen!Groetjes Laura

Doingoood